Menu Resepi
Nasi kabsa
BAHAN- BAHAN
1
kg beras jasmani – dibersih
dan tos
1 batang lobak merah –
dipotang dadu
1
kiub ayam
2
labu bawang merah –
dihiris nipis
50
gm bunga cengkih
50
gm buah palaga
50
gm kulit kayu manis
50
bunga lawing
100
gm minyak sapi
Sedikit
serbuk lada putih
Sedikit
air
Sedikit
garam
Sedikit
pewarna kuning
CARA – CARA
MEMBUAT
1.
Panaskan
kuali, tumiskan
lobak
merah dan bawang besar.
2.
Biarkan
hingga kekuningan,
masukkan bunga
cengkih,
buah
palaga, bunga lawing
dan
kulit kayu manis.
3.
Seterusnya,
masukan minyak
sapi,
biarkan ia hingga perang
dan
naik bau. Masukan air
dan
kuib ayam.
4.
Gaul
sebati, kemudian masukan
beras.
Biarkan seketika hingga
beras
kembang letakkan pewarna
kuning.
5.
Kemudian,
tambahkan serbuk
lada
putih. Perlahan api
dan
biarkan nasi masak.
No comments:
Post a Comment