Friday 9 November 2012


Menu Resepi

Nasi kabsa

BAHAN- BAHAN

1 kg beras jasmani – dibersih
                     dan tos

1  batang lobak merah –
   dipotang dadu

1 kiub  ayam

2 labu bawang merah –
  dihiris nipis


50 gm bunga cengkih

50 gm buah palaga

50 gm kulit kayu manis

50 bunga lawing

100 gm minyak sapi

Sedikit serbuk lada putih

Sedikit air

Sedikit garam

Sedikit pewarna kuning





CARA – CARA MEMBUAT


1.      Panaskan kuali, tumiskan
lobak merah dan bawang besar.

2.      Biarkan hingga kekuningan,
masukkan bunga cengkih,
buah palaga, bunga lawing
dan kulit kayu manis.

3.      Seterusnya, masukan minyak
sapi, biarkan ia hingga perang
dan naik bau. Masukan air
dan kuib ayam.
4.      Gaul sebati, kemudian masukan
beras. Biarkan seketika hingga
beras kembang letakkan pewarna
kuning.

5.      Kemudian, tambahkan serbuk
lada putih. Perlahan api
dan biarkan nasi masak.




No comments:

Post a Comment